Soepkalender Soepkalender. Anya van de Wetering

Romige slasoep, Thaise garnalensoep, koude meloen komkommer-soep, tropisch fruitsoep en nog 361 andere soepen. Eenvoudige recepten en echt voor elk wat wils. Een aanrader.







Toet en taartkalender Toet en taartkalender

De toet en taartkalender is van dezelfde makers als de soepkalender. Nog zo'n vriendelijk geprijsd cadeau waar heel wat mensen blij mee zullen zijn.Van hangop tot fullblown chocoladetaart. Ook erg veel leuke dingen om met kinderen te maken.







Koken met Karin Koken met Karin: Zonder pakjes en zakjes. Karin Luiten

Hoe meer recepten ik uit dit boek lees, hoe genialer ik het concept vind. Karin Luiten weet de ingewikkeld ogende receptuur van kant-en-klaar uit de supermarkt om te toveren tot heerlijke en eenvoudige thuisgerechten. Zónder hulpstoffen.



Home made Home made. Yvette van Boven

Dit boek. Dit boek. Oh wat ben ik er blij mee. Alles is echt even lekker en, alweer, heel makkelijk thuis te maken. Jam, brood, gnocchi, scones, vis, vlees, groenten, bbq en lekkere hapjes voor de hond. Niks is standaard in dit boek en toch lijken de gerechten meteen al oude vrienden.






Handboek voor de Vinex-jager Handboek voor de Vinexjager. Meneer Wateetons & Sjoerd Mulder

Jagen is hip jongens. Het is niet anders. Maar al lijkt het door alle publiciteit of dit boek alleen maar over het vangen van cavia's gaat, niets is minder waar. Want er staat ook in hoe je zelf kaas maakt, en drank. Prachtig cadeau voor semi-stoere neven, ooms, vaders en vrienden. Geef ze het oergevoel terug.






Dat koop je bij de Turk Dat koop je bij de Turk. M. Meijerink

Ik kom heel graag bij de Marokkaanse en Turkse supermarkt. Spannend winkelen, exotische ingrediënten, mooie producten en vaak maar al te vriendelijk geprijsd. Maar wat zit er nou in al die potjes, zakjes en blikken? Dat zou je wel eens willen weten. Marianne Meijerink is er ingedoken en heeft een prachtig boekje afgeleverd. Productuitleg, gebruik en ook nog heel veel recepten. Het formaat is zodanig dat je t gewoon mee naar de winkel kunt nemen.






Culinair woordenboek Engels-Nederlands Culinair woordenboek Engels-Nederlands. Liesbeth Spreeuwenberg

Ai, ai, ai. Je eigen boek er ook bij zetten. Ja hoor es jongens, hier moet de schoorsteen ook roken. En neem van me aan dat het echt een heel handig naslagwerk is. Tijdloos, behoorlijk compleet en heel uitgebreid. Voor al uw Engelse en Amerikaanse kookboeken en ingrediënten.







Groente en fruit encyclopedie Een fijn boek voor de moestuinier. Heel veel informatie over heel veel groenten, fruit en handelingen in de tuin. Ik heb er veel aan gehad.











Go Slow Italy Go Slow Italy. Alastair Sawday

Alastair Sawday heeft een drietal Go Slow-boeken geschreven, waaronder deze over Italië. De andere gaan over Engeland en Frankrijk.
Het zijn prachtige boeken met uitgebreide beschrijvingen van slow food-adressen in die landen. Adressen waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat en waar je kunt eten, slapen en mee kunt genieten van het boerenleven. In de auto leggen als je op vakantie gaat!

Engelstalig.


Vers uit de tuin Vers uit de tuin. Sarah Raven

Sarah Raven is zo'n Brits multi-talent dat tuinieren, moestuinen en koken tot grote hoogte heeft gebracht. Ze heeft zelf een prachtige tuin waar ze het hele jaar uit oogst en haar receptuur is erg goed. Heel veel groente, fruit en kruidenrecepten dus. Helemaal nu, helemaal goed.





Walled Kitchen Gardens Walled Kitchen Gardens. Susan Campbell

Klein maar heel informatief boekje over de geschiedenis van ommuurde moestuinen in Engeland. Met veel plaatjes en natuurlijk veel informatie over de enorme bewerkelijkheid van die tuinen vroeger. Plus heel veel adressen om zelf te bezoeken. Echt iets voor de moestuinliefhebber.

Engelstalig.





Jamie in 30 minuten Jamie in 30 minuten. Jamie Oliver

Toen Jamie Oliver in de jaren '90 op tv kwam zat ik elke aflevering aan de buis gekluisterd. Inmiddels doe ik dat niet meer, misschien een beetje door de overkill. Maar laten wel wel wezen, Oliver is echt heel goed. En dit boek is waanzinnig handig als je niet veel tijd hebt, maar toch vers wilt eten. Geen smoesjes, de keuken in. Met Jamie.







Er komen nog twee heel interessante boeken aan, te weten:
What (not) to Eat van foodtrendwatcher Marjan Ippel

en

Hutspot door Werner Drent en Kim Been

Zodra ik daar meer informatie over heb kun je ze ook hier bestellen.


NOMA: BERKENSAP, MOS EN LISDODDES
het kookboek van Restaurant Noma


Ha! Dachten wij even dat er waren met z'n allen. Omdat we brandnetels en vlierbloemen tot soep en sap verwerken. En 's een bloemetje op de sla gooien.Think again.
Restaurant Noma in Kopenhagen heeft nog wel wat anders op de kaart staan; jong lijsterbesblad, hooi, beukennootjes, duindoornbessen, mos en dennennaalden. En zoals u allen inmiddels wel weet is Noma geen experimenteel kruidenvrouwtjesrestaurant waar 'lekker' helemaal onder aan de prioriteitenlijst staat. Au contraire, het is al een paar jaar achtereen verkozen tot het beste restaurant van de wereld.

Ver weg, Kopenhagen. En inmiddels natuurlijk een wachtlijst waar de honden geen brood van lusten. 
Nou zou ik natuurlijk kunnen zeggen dat dat helemaal niet erg is, omdat het nieuwe kookboek van Noma in de winkel ligt, maar dan zou ik liegen. Het is namelijk wel een schitterend boek, met waanzinnige foto's van waanzinnige gerechten, maar het is een lastig boek voor de thuiskok. Ik heb tenminste geen pacojet, geen refractometer, geen maltodextrine en isomalt. Allemaal apparatuur en ingrediënten waarmee de hedendaagse chef zijn wolkjes, schuimpjes en gels produceert.

Maar! Maar! Dat is geen reden om het boek te laten liggen. Als je die techniek en spullen even schrapt, en je ambities bijstelt is er namelijk alle reden om het wel te kopen.
Wat René Redzepi -  chef en medeoprichter van Noma - namelijk beoogt met zijn restaurant is het gebruik van al het goede wat je eigen omgeving te bieden heeft. In zijn geval is dat het hoge Noorden. Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland en Groenland. NoMa staat voor Nordisk Mad, Noords voedsel.

Dat is een enorm gebied, met uitgestrekte bossen, meren, zeeën en gebergtes. En daar groeit en leeft natuurlijk vreselijk veel. Zo komen er in Scandinavië wel 59 bessensoorten in het wild voor. Maar ook zeeëgels, krabben en kreeften, wieren, paddestoelen, elanden en muskusossen en honderden eetbare planten en kruiden. Een rijke voorraadkast waar wij in Nederland helaas niet aan kunnen tippen.

En toch valt het mee. Wij hebben toch ook meeuweneieren, en berken, en duindoorns, en hooi en paddestoelen? En vis en krab en oesters en mosselen? Precies. Waar het Noma-kookboek je dus toe aan zou kunnen zetten is eens wat creatiever met die omgeving omgaan.
Het lijkt mij tenminste wel leuk om in het voorjaar de op gang komende sapstroom van een berk af te tappen en dat in de keuken te gebruiken. Ik heb geen idee van de smaak, maar ik stel me iets heel kouds en groens voor. En ook iets heel Nederlands. Zover ligt ons land nou ook weer niet van Scandinavië.
En grote lisdoddes hebben we hier natuurlijk ook in overvloed (en die worden trouwens al eeuwen gegeten). Duindoornbessen, vlierbessen, zeewier, mierikswortel, laten we het eens wat meer gebruiken. Wat meer durven. Dan komen we er misschien achter hoe de Nederlandse keuken er óók uit had kunnen zien. Want laten we wel wezen, wij hebben ons culinaire erfgoed natuurlijk wel verkwanseld. Of in het beste geval wisten we niet wat we er mee moesten.

In het boek staan beslist genoeg recepten of onderdelen van recepten die je heel goed in je eigen keuken kunt maken. En (moes)tuiniers onder ons  kunnen ook ineens héél anders naar planten gaan kijken. De stelen van doorgeschoten prei en wortelen gebruikt Redzepi namelijk net zo makkelijk als de groente zelf.
Een groot voordeel van een boek als Noma is natuurlijk dat je er van op aan kunt dat de gerechten echt lekker smaken. Met al die niet-alledaagse, wilde producten moet je namelijk wel weten hoe je ze klaar maakt. Want als je iets kán eten wil nog niet zeggen dat dat je het ook wílt.
Gewoon doen dus. 'Kappertjes' maken met groene vlierbessen, chips met chocolade en anijszaad, rozenbottelmeringues, lisdoddestengels in plaats van asperge, en duindoornsorbet. Het móet gewoon wel goed voelen om zulke dingen te eten.

Op de foto een gerookt kwarteleitje in rokend hooi.

Noma Time and Place in Nordic Cuisine. René Redzepi.
€ 45 bij de boekhandel, € 35,99 bij Bol.com.
De Nederlandse vertaling van het boek moet nog verschijnen.




KOKEN MET AL JE ZINTUIGEN


Homemade
van Yvette van Boven is zo'n boek dat je zó graag zelf had willen maken. Dat je iemand was die dat kon. Wat een talent, die Yvette. Niet alleen de recepten zijn allemaal van haarzelf, ook de vormgeving en illustraties heeft ze helemaal zelf gemaakt en geregeld.
Yvette is samen met haar neef eigenaar van lunchrestaurant Aan de Amstel, in Amsterdam, en in die keuken is vast een groot deel van het boek ontstaan.

Zodra het boek er was ben ik er uit gaan koken. Gnocchi, scones, zelf gerookte zalm, oeuf en cocotte, salades, een heerlijk brood dat je bijna niet hoeft te kneden. Aardse ingrediënten en eeuwenoude handelingen die al je zintuigen op scherp zetten.

Het maken van de gnocchi bijvoorbeeld alleen al is zo'n sensueel proces. Dat satijnzachte aardappeldeeg, dat helemaal niet plakt en zich zo willig laat kneden en vormen. Een grote pan kokend water waarin de gnocchi  aanvankelijk naar de bodem zakken en gaan drijven als ze gaar zijn. Helemaal vanzelf. En dan natuurlijk het eten. Warm, met kaas erover, of salieboter. Als je toch ziek bent, of je moeder heel erg mist, is dit wel het allerlekkerste eten wat je je voor kunt stellen.

Alles wat ik tot nu toe gemaakt heb is de eenvoud zelve en vol van smaak en genot. Geen dure ingrediënten, geen poespas op de borden, geen ingewikkelde receptuur. Gewoon eten zoals eten bedoeld is. Zoals het in de beste keukens in de campagne en de country altijd al gemaakt is. Zelfgemaakt.


Oof Verschuren, Yvette's echtgenoot, heeft alle foto's in het boek gemaakt. En dat had hij eigenlijk nog nooit gedaan, voedsel fotograferen. Maar ze zijn prachtig, en sfeervol, en uitnodigend. En juist totaal in harmonie met de inhoud van het boek. Misschien is dit wel de boodschap die Yvette met haar boek wil uitdragen. Je hoeft niet al heel veel te kunnen, of te hebben, om goed eten te maken. Begin gewoon en geniet van het resultaat.

HOMEMADE IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2010



RUIG ETEN IN EN ROND DE DOORZONWONING

 

Het is pas juni maar wat mij betreft is één van de leukste kookboeken van 2010 het Handboek voor de Vinexjager, van Meneer Wateetons (nom de plume de twitter) en Sjoerd Mulder. Als ik dit schrijf is het pas een paar dagen uit maar het zal me niet verbazen als Meneer en Sjoerd een onderduikadresje moeten zoeken. Ze trekken een cavia uit de handen van hun dochter om er paté van te maken, nemen een eend mee uit de sloot voor confit en leren je hoe je snel en doeltreffend een schaap, konijn of meerkoet doodt. Wedden dat er tranen gaan vloeien? En dat er schande van gesproken gaat worden?

Toch is het een heel gaaf en bruikbaar boek. Want wie leert je anders hoe je van twee kartonnen dozen en een stuk afzuigkapslang een warme en koude rookoven maakt? En hoe je thuis blauwe schimmelkaas maakt en hoe je een kitspuit in een worstvuller omtovert? Precies. Lees konijn van de poelier voor cavia (of niet, als je dat beest al een tijd kwijt wilt) en maak maar lekker paté. Zelfvoorzienend leven is leven on the edge en dan moet je niet zeuren.

 

 

 

Handboek voor de Vinexjager

Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder

Uitgeverij Prometheus

ISBN 9 789044 614268

16,95

 

 

 

KOOKSCHRIJVERS DIE ZEER DE MOEITE WAARD ZIJN

Ik hoop dat jullie een beetje Engels lezen want veel van mijn favoriete kookboeken zijn niet vertaald. Soms is dat omdat hun eventuele tv-programma's niet op een in Nederland te ontvangen net worden uitgezonden en soms omdat de auteurs gewoon niet bekend zijn bij Nederlandse uitgevers. Uitzonderingen nagelaten zijn die uitgevers over het algemeen niet avontuurlijk, bij de tijd en dapper genoeg om (nog) wat minder gangbare boeken op de markt te brengen.

In plaats daarvan trakteren ze ons nogmaal op onmisbare titels als Alles over vis, 1001 manieren met pasta, Lekker Toscaans en De ultrasnelle keuken. Genoeg daarover. Mocht je Engels niet zo bar goed zijn, pak er dan gewoon mijn Culinair Woordenboek Engels-Nederlands bij. Daar staat toch bijna alles wel in wat je tegen kunt komen.

Nigel Slater
Brit, kok, moestuinier met een brede, fijne kijk op wat nou eigenlijk lekker eten is. Comfort food, heel veel groentegerechten, voor iedereen haalbaar en fingerlicking foto's. Veel kennis van zaken.
Titels (onder andere):
Real Food
Appetite (wel in het Nederlands, ooit)
The Kitchen Diaries
Tender (deel 1 over koken uit de groententuin)
Real Fast Food
The 30-Minute Cook
Real Fast Puddings
Toast (autobiografie)
Eating for England (over de Engelse keuken)
Tender Volume II (Verschijnt 16 september 2010)


Hugh Fearnley-Whittingstall
Hugh, ach ja, Hugh. De razende motor achter de grootste eetrevolutie die Engeland de afgelopen jaren gezien heeft. Gepassioneerd kok, small holder, jager, visser, schrijver, tv-maker, groentekweker, actievoerder, noem het maar op. Kijk vooral ook eens op zijn website: www.rivercottage.net.

Titels:
The River Cottage Year
The River Cottage Cookbook
The River Cottage Meat Book
The River Cottage Fish Book
The River Cottage Family Cookbook
River Cottage Everyday
Hugh Fearlessly Eats It All
A Cook on the Wild Side
The River Cottage Handbooks (Mushrooms, Bread, Preserves, Seashore, Veg Patch, Hedgerow)

Ook is zijn verslag van het leven op de eerste River Cottage op een serie DVD's verschenen (Escape to River Cottage e.v.) en heeft hij nóg wel tien  DVD's uitgebracht. Over jagen, slachten, de Edwardian Kitchen, moestuinen e.d. Errug interessant allemaal, en leerzaam.


Bouillon!

Bouillon! is natuurlijk geen schrijver, maar een verzameling schrijvers. Zorgvuldig bij elkaar geharkt door Will en Anka Jansen en met één grote gemene deler. Een kritische, brede kijk op eten, producten, koks, schrijvers en de rest van de food wereld. Veel humor, onorthodoxe meningen en heel mooie fotografie. Alleen verkrijgbaar op abonnement of bij de 'ambassadeurs'. Kost maar 45 euro per jaar, voor 4 nummers. Het enige serieuze eetblad van Nederland. www.bouillonmagazine.nl.

Eric van Veluwen

Al is het alleen al omdattie 'Echte kaas, de lekkerste ambachtelijke kazen uit Nederland' heeft geschreven. Weest trots op de mooie kazen die al die ijverige mensen in ons land produceren.


Alan Davidson

Helaas overleden, deze grootmeester van gastronomische kennis. Voor het schrijven van mijn Culinair Woordenboek E-N heb ik bijna heel zijn Oxford Companion to Food gelezen en oh, wat wist die man veel. Dat boek ligt inmiddels bij De Slegte dus koop t als je t ziet.
Davidson schreef ook een paar fantastische visboeken.

Titels
The Oxford Companion to Food
Noord-Atlantisch viskookboek
Mediterraan viskookboek
Seafood of South-East Asia

Yvette van Boven

Een nieuwe ster aan 't firmament! Een creatieve Bourgondisch-Hollandse dame die eindelijk eens op papier gezet heeft hoe ze kookt en wat ze lekker vindt. Zie bij boekbespreking Homemade.